DIY hoofdbord slaapkamer

DIY hoofdbord slaapkamer

Tijd voor een metamorfose!
Zal ik een klein geheimpje vertellen? Toen we drie jaar geleden in ons nieuwbouwhuis kwamen wonen had ik totaal geen inspiratie voor de slaapkamer. Ik zocht urenlang op Pinterest en in vakbladen naar inspiratie maar het kwam maar niet. De eerste twee jaren dat we hier woonden heb ik dan ook vrij weinig aan de slaapkamer gedaan. De muur achter het bed had ik een groene kleur gegeven, maar verder was het vrij leeg en kaal. Totdat ik een paar maanden geleden eindelijk wist wat ik wilde! Ik bedacht hoe onze slaapkamer eruit moest komen te zien en verder komt alle eer aan mijn man, Ronald, toe. Hij heeft het hoofdbord gemaakt en voorzien van nisjes. De nisjes hebben slimme, dimbare spotjes en draadloze opladers. Wat een luxe in onze slaapkamer! We zijn er ontzettend blij mee. Wil je ook weten hoe Ronald het hoofdbord heeft gemaakt? Lees dan snel verder!

Before
Voor de metamorfose was de slaapkamer saai en wit. Om toch enigszins sfeer te krijgen had ik de witte muur achter het bed groen geverfd.Hoe je begint
Oke, leg je zaag en boortol nog even weg. Voordat je vol enthousiasme met het echte werk kunt beginnen, is het belangrijk dat je een goede schets maakt voor jezelf. Hoe breed is je kamer, hoe breed is het bed en hoe hoog wil je het hoofdbord maken? Neem goed de tijd om alles op te meten en op te schrijven in je schets. Zelf ben ik daar erg precies in. Het bed moet bijvoorbeeld precies in het midden van de muur en het hoofdbord staan. De nisjes wil ik precies in het midden tussen de muur en waar het bed begint. Het kost even tijd, ik weet het, maar dat is het waard om het allermooiste resultaat te krijgen. Beloofd.


Wat heb je nodig?
Je hebt gelukkig niet veel vreemde gereedschappen nodig voor deze klus. Zorg dat je in ieder geval het volgende bij elkaar zoekt:

 • Een meetlint
 • Een boortol met een goed passend bitje voor de houtschroeven
 • Een voorboor bitje zodat je schroeven mooi verzonken in het hout liggen
 • Een steenboortje (en een boortol die sterk genoeg is om in de muur te boren)
 • Een decoupeerzaag
 • Een hand cirkelzaag (laminaatzaag)
 • Een gatenzaag set voor in je boortol
 • Verfrollers en kwasten

Dan de materialen die je nodig hebt:

 • Balkjes voor het frame. Geschaafde vuren balkjes van 44mm x 44mm zijn prima en niet te duur. Supertip: kijk in de bouwmarkt al of de balkjes die je hebt gepakt een beetje recht zijn. Er zit namelijk best wel verschil tussen. Als je pech hebt kom je thuis met een kromme balk, mega irritant!
 • MDF platen voor de voorkant en de bovenkant. Ik heb gekozen voor platen van 122cm x 61cm van maar 4mm dik. Omdat we ze tegen een frame van balken gaan schroeven is dikker niet nodig.
 • Voor de nisjes: twee plaatjes multiplex van 122cm x 61cm in de houtsoort die je mooi vindt staan. Bij ons is het hardhout multiplex geworden, omdat dat een mooie structuur en kleur heeft (zegt Shanti dan, ik geef haar maar gewoon gelijk meestal, is het beste). Ook hier is een dunne plaat sterk genoeg.
 • Een doosje houtschroeven
 • 5 stalen hoekjes van 4cm x 4cm om je hoofdbord aan de muur vast te zetten
 • 5 muurpluggen en schroeven
 • Houtlijm
 • Grondverf
 • De kleur verf die je wilt. Voor het hoofdbord gebruikten wij Karwei mengverf IG PS-1012 en voor de muur boven het hoofdbord Flexa muurverf “Shadow Pink” nummer 7514.
 • Een klein potje blanke lak voor de nisjes.
 • Houtvuller / allesvuller om de schroeven mooi weg te werken
 • Schuurpapier
 • Verfbenodigheden: rollers, kwasten, afplaktape (gebruik voor het mooiste resultaat frogtape)
 • Nisjes: twee keer een inbouwspotje. Ik heb alleen het frame in de bouwmarkt gekocht en de lampjes zelf bij de IKEA (Tradfri serie). Die zijn namelijk gelijk smart en te bedienen via een app op je smartphone, hoe tof is dat!
 • Nisjes: twee keer een inbouw draadloze oplader, ook van de IKEA.

Aan de slag!
Je begint met het op maat zagen van je balkjes. We gaan een frame maken waar straks onze plaatjes tegenaan komen. Dat begint met een raamwerk waarbij de bovenkant en onderkant net zo breed zijn als je kamer. Voor de hoogte scheelt het veel zaagwerk als je uit kunt komen met de maten die je hout toch al heeft. Ik had gemeten dat 125cm mooi zou staan in de kamer. De mdf plaatjes koop je met een hoogte van 122cm. Ons hoofdbord is dus 122cm hoog geworden. Misschien wel beter, Shanti is niet zo lang dus dat scheelt weer een keukentrapje als ze er spullen op moet zetten 😉

Wanneer je de buitenkant van je frame af hebt, moet je even rekenen. Je moet de staande balkjes namelijk zo zetten dat je er de zijkant van de mdf plaatjes precies tegen kunt schroeven. Ook moet je zorgen dat je aan beide zijkanten een hele plaat hebt, dat is straks het allermooist voor de nisjes. Ik heb eerst een balkje in het midden gezet. Daarna zet je vanaf de buitenkant balkjes met een tussenafstand waarbij het midden van de balk precies de breedte van de mdf plaat is. In ons geval dus steeds met 61cm tussenruimte. De twee plaatjes in het midden heb ik gezaagd zodat ik precies in het midden uitkwam.

Nu de voorkant van je frame af is, gaan we de diepte van het hoofdbord maken. Zaag hiervoor 5 stukjes balk. Let op: het hoofdbord komt hier tegenaan, dus maak ze niet te lang. Haal van de diepte die je wilt hebben de breedte van een balkje af en je bent er.

Vier stukjes balk schroef je nu op iedere hoek van je frame vast, de vijfde in het midden bovenaan met twee schroeven. Gewoon als pootjes eigenlijk. Dan zet je het geheel rechtop en schuif je het voorzichtig tegen de muur. Waar de bovenste pootjes de muur raken gaan we een stalen bevestigingshoek gebruiken om het vast te zetten. Even het hoekje erbij pakken, aftekenen en het frame weer neerleggen. Dan kun je er goed bij om de gaten in de muur te boren. We boren nu wel de gaten omdat ze we er goed bij kunnen, maar zet het frame nog niet tegen de muur vast. Leg het plat op de grond op de pootjes.

De voorkant
Het frame is nu af! Zelf kan ik altijd ook van deze tussenstappen genieten, dus drink een kopje koffie en kijk even trots naar je werk. Het is nu tijd om de plaatjes MDF ertegen te schroeven. Als het goed is kom je met de zijkanten van de plaatjes precies op een balkje uit, dat werkt lekker door! Zorg er voor dat je de plaatjes strak tegen elkaar vastmaakt om zo min mogelijk naden te hebben. De middelste plaatjes moet je even op maat zagen. Zelf gebruik ik daar het liefst een hand cirkelzaag voor om het mooi recht te kunnen zagen.

Boor alle gaten voor met een verzinkboortje, dan kunnen we de schroeven straks mooi wegwerken.


De nisjes
Als je alle platen aan de voorkant er op hebt zitten, teken dan de nisjes af waar je ze wilt hebben. Als je de nisjes hebt afgetekend, zaag het gat voor de nisjes in beide platen en haal er even een schuurpapiertje langs. Schroef nu aan de achterkant rondom het gat stukjes balk vast als een soort lijst. Hier lijmen we straks de nisjes aan vast.

Zorg dat je netjes werkt, dit is het pronkstuk van het hoofdbord straks.


Elektra
We hebben bij beide nisjes stroom nodig voor het spotje en de draadloze opladers. Keer het hoofdbord om zodat je bij de achterkant kunt, en leg de elektra aan. Ik heb bij ieder nisje een stopcontact aan de achterkant van het hoofdbord gemaakt voor de stekker van de draadloze oplader. Zo kun je ze makkelijk vervangen mocht er eentje stuk gaan ooit. Bij deze stap is het belangrijk dat je weet wat je doet, het gaat tenslotte om elektra. Als je twijfelt, vraag dan hulp en ga niet zelf proberen. Bij alle andere dingen kan dat prima, maar bij elektra wil je dat het goed gebeurd.

Vullen, schuren, grondverven
Als je klaar bent met de elektra kun je het hoofdbord rechtop zetten en met de hoekjes vastzetten aan de muur. Zet twee extra hoekjes aan het hoofdbord en de muur achter de gaten voor de nisjes nu je er nog bij kunt. Nu kun je alle schroeven en naden wegwerken met vuller. Gebruik niet teveel, dat scheelt schuren. Laat het even uitharden, schuur het teveel aan vuller weg. Even een doekje erlangs voor het stof en je hoofdbord mag in de grondverf. Vergeet niet de stukjes plaat voor de bovenkant te verven.

Terwijl de grondverf droogt kunnen we mooi de binnenkant van de nisjes maken.


Binnenkant van de nisjes
We gaan nu eigenlijk twee soort schoenendozen zonder deksel maken. Dit wordt de binnenkant van de nisjes. Schets de achterkant, zijkanten en boven- en onderkant even uit en zaag deze stukjes uit de plaat multiplex. We gaan ze vervolgens aan elkaar lijmen met houtlijm. Dat is het allermooiste, we hebben dan aan de binnenkant nergens schroefgaten. Laat ze even drogen. Tenzij je nu echt supersnel hebt doorgewerkt, kun je terug naar het hoofdbord want de grondverf is waarschijnlijk al droog.

Zelf schuur ik nu het geheel nog een keer helemaal op en doe ik er nog een laag grondverf op. Dan is het allemaal spiegelglad zonder oneffenheden.


Plaatsen van de nisjes
Als je “houten schoenendozen” droog en stevig zijn, boor dan in de boven en onderkant een gat voor het spotje en de draadloze oplader. Let goed op dat je de juiste maat gaten boort, dat staat op de verpakking van de spotjes en de oplader. Maak ze dan met een vochtige doek even stofvrij en zet ze in de blanke lak. Laat ze weer drogen.

Als je hoofdbord en je nisjes droog zijn, kun je de nisjes in het hoofdbord schuiven. Als je dat hebt gedaan en je weet dat het allemaal past, lijm ze dan vast aan de “balkenlijstjes” die je op de achterkant van het hoofdbord hebt gemaakt. Als je mooi precies hebt gewerkt, past het vrijwel precies en heb je geen klemmen nodig om het op zijn plaats te houden.

Afwerking
 
Nu kun je je hoofdbord in de kleur verven die wilt. Plak de nisjes goed af zodat je daar de houtkleur houdt.
Tadaaa!
En zo creëer je je eigen luxe hoofdbord voorzien van spotjes en draadloze opladers! We zijn er superblij mee. Hopelijk is de uitleg duidelijk en kun je zelf aan de slag. Mocht je toch vragen hebben, kun je me die altijd stellen. Succes!
We zijn zo blij met het hoofdbord!

 

Terug naar blog