Around the world met Globedochters

Around the world met Globedochters

Hi! Wij zijn Thijs & Imara en samen met onze ‘GlobeDochters’ Nora-Lynn (6) en Juliëtte (2), willen wij anderen inspireren om ook na het krijgen van kinderen de wereld te blijven ontdekken. We zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. Maar ook om een nieuwsgierige houding te hebben naar de omgeving en dan soms een sprong in het diepe te wagen. 

Waar zijn jullie nu?

Omdat onze oudste dochter op school zit in Nederland en Imara in het onderwijs werkt wonen wij in Nederland en reizen wij gedurende vakanties, maar… wij zijn op dit moment bezig om de reis van ons leven te plannen! September 2024 willen wij voor 8 maanden op reis. Of het een wereldreis wordt of dat we ons vestigen op één plek zijn we momenteel aan het onderzoeken. Waar worden wij gelukkig van en waar worden de meiden gelukkig van staat voor ons centraal. Wat zeker is is dat we willen genieten van de kostbare tijd samen en onderzoeken of wij voor langere tijd willen emigreren naar het buitenland. 

reizen met kinderen, wereldreis, around the world, emigreren
Hoe vaak in het jaar zijn jullie in Nederland en hoe vaak in het buitenland?

Eigenlijk pakken we elke vakantie om er een paar dagen tussen uit te gaan. We hebben een goede afwisseling tussen verre reizen en korte reizen dichterbij huis. Als we ver gaan gebruiken we hiervoor vaak de kerst, mei of zomervakantie. We hebben er een hobby van gemaakt om goedkope vliegtickets te scoren, dit maakt ook dat het ieder jaar weer anders is welke vakantie we gaan! Het is maar net waar we (relatief) goedkoop naar toe kunnen vliegen, want reizen met kinderen is kostbaar.


Hoe lang kennen Thijs en jij elkaar al? Reisden jullie toen ook al veel samen? 

Thijs en ik zijn aanstaand december 12 jaar samen. Thijs werkt bij Defensie en vloog met zijn werk de hele wereld over. Samen was onze eerste vakantie een roadtrip door Zuid-Frankrijk. Na deze vakantie ging Thijs voor 6 maanden op missie en besloten we daarna samen naar Bali toe te gaan voor een welverdiende vakantie. Deze eerste verre reis beviel zo goed dat we daarna verschillende reizen hebben gemaakt naar o.a. Maleisië, Sri Lanka, Amerika, de Malediven. Toen onze oudste dochter werd geboren in 2017 zijn we niet gestopt, de eerste reis ging naar Mauritius (een eiland naast Madagascar). 

wereldreis met kinderen, familie reis, emigreren
Op welke leeftijd reisden jullie kinderen voor het eerst en welke landen hebben jullie met het gezin allemaal al gezien?

Nora-Lynn was 1 jaar toen we naar Mauritius vlogen (12 uur vliegen) en daarop volgde met net 1,5 jaar Israël, Palestina en Jordanië. Juliette was 3 maanden toen we voor het eerst op reis gingen. Deze landen hebben we met elkaar gezien: Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Elba, Zwitserland, Spanje, Palestina, Israël, Jordanië, Oman, Montenegro, Albanië, Mauritius.

Welk land was het meest indrukwekkend en waarom?

Het midden-oosten was voor ons het meest indrukwekkend. We reisden met Nora-Lynn toen net 1,5 jaar 3 weken door o.a. Israël (hoogtepunt Jerusalem), Jordanië en Palestijnse gebieden. We gingen o.a. naar Ramallah en de Jordaan Oever. Ook hebben we met haar Bethlehem bezocht en zijn we door heel Jordanië gereisd. Als het aan ons had gelegen hadden we nog veel meer landen in het midden-oosten bezocht maar toen kwam corona en raakte ik zwanger. Toen het eenmaal weer kon zijn we afgelopen december met ons gezin naar Oman geweest en hebben we hier een prachtige rondreis van 2,5 week gemaakt. Het midden – oosten heeft een prachtige cultuur, eeuwenoude tradities en gewoonten die ons inspireren en waarvan we nog graag veel meer willen leren kennen en zien. De gastvrijheid is voor ons tijdens een rondreis met kleine kinderen een fijne bijkomstigheid. 

wereldreis met kinderen, familie reis, emigrerenVoor welke uitdaging hebben jullie gestaan tijdens het reizen met kinderen? 

Toen we in Israël waren wilden we graag via de Allenby bridge (grensovergang) naar Jordanië oversteken. Grensovergangen zijn in het midden-oosten echter andere koek dan in Nederland. Bij aankomst in Israël bleek dit onmogelijk zonder een stempel in ons paspoort wat we moesten ophalen in Ramallah (Palestina). Omdat het een conflict gebied is was dit een spannende reis met een dochter van 1,5 jaar. Het weer was ook erg slecht en de wegen veranderden in een baan van zeep sop. We glibberden letterlijk op en neer de berg op. Ook op de stempel moesten we 6 uur wachten. Achteraf viel het uiteraard reuze mee, maar wachten duurt lang. Zoals je wellicht weet kan je niet met een Palestijnse taxi Israël binnen komen dus het heeft ons heel wat grijze haren gegeven om alles te regelen in Palestina en de overtocht soepel te laten verlopen via de Allenby Bridge. Een avontuur was het zeker! Het deed ons inzien dat het reizen met jonge kinderen in zulke gevallen toch wat extra zorgen meeneemt. Met zijn tweeën zit je je tijd uit en is wachten geen ramp, met kinderen moet je toch wat extra je best doen om de tijd door te komen.

wereldreis met kinderen, familie reis, emigreren
Jullie oudste dochter is leerplichtig in Nederland, wat betekent dat er vrijstelling van de leerplicht aangevraagd moet worden. Hoe hebben jullie dit aangepakt en geregeld?

Het leuke is dat we hier nu mee bezig zijn om dit te regelen voor 2024. Het kost veel uitzoekwerk en het is interessant om andere gezinnen hun ervaring te horen. We luisteren samen veel podcasts over dit onderwerp en in eerste instantie proberen we vrijstelling te krijgen van de leerplicht. In enkele gevallen is het mogelijk om voor je kind vrijstelling te krijgen voor (een deel) van het schooljaar. Dit doe je bij de gemeente waar je woont. Voor ieder schooljaar moet dit voor 1 juli rond zijn. Omdat ik weet dat in onze gemeente al 2 maal eerder vrijstelling is gegeven en ik contact heb met een ander gezin weet ik welke stappen we gaan zetten en hopen we dat dit ons gaat lukken, met een wel degelijk goed bedacht plan. Mocht het niet lukken dan schrijven we ons, of een ouder met de kinderen, uit uit Nederland. De zoektocht naar het mogelijk maken van deze reis is ook te volgen op ons Instagram account! We hopen hiermee andere gezinnen te inspireren om, als het een droom is, er voor te gaan. 

Ik las dat jullie graag in het buitenland willen gaan wonen, supertof! Kun je daar wat meer over vertellen?

We zeggen altijd, als we maar samen zijn, dan zijn we gelukkig. Wij zijn niet ‘honkvast’ en kunnen ons geluk overal vinden, zelfs in de kleine dingen. Onze droom om een aantal jaar in het buitenland te wonen is iets waar we al langere tijd over nadenken. Thijs heeft werk waarbij er ook mogelijkheden zijn voor buitenland plaatsing. Dit zijn we nog aan het verkennen. Ons eerste doel is om 8 maanden van huis te gaan en de wereld te ontdekken. Hiervan willen we in elk geval een aantal maanden op Bali wonen, dit eiland heeft zo veel te bieden voor kleine kinderen. Er zijn super veel leuke speeltuinen, kindergarten en de natuur en gastvrije cultuur spreekt ons aan. Wij zijn hier al twee keer eerder geweest en Bali heeft ons hart gestolen. Of we hier de gehele periode gaan wonen of het gaan koppelen aan een wereldreis, dat staat nog open. 

wereldreis met kinderen, familie reis, emigreren
Hoe zien jullie het onderwijs voor de kinderen in het buitenland voor je? Heb je daar al ideeën over?

Wij vinden dat de wereld ontdekken één grote leerschool is. Tijdens een wereldreis komen kinderen in contact met diverse culturen, tradities, talen en levenswijzen. Een wereldreis biedt de kans om onvergetelijke momenten en ervaringen te delen als gezin, wat onze band zal versterken. Onze jongste dochter zal aansluitend starten op de basisschool. Wij vinden dit daarom het perfecte moment. 

Hoe wij het onderwijs voor ons zien? In eerste instantie hopen we dat de school mee wil werken en wij lesmateriaal mee kunnen krijgen. Het gaat om groep 4. Ons plan is om het onderwijs zelf te gaan geven, eventueel met passend afstandsonderwijs op maat, op momenten dat het ons past en op onze voorwaarden. Het onderwijs zal niet het belangrijkste zijn tijdens de reis, want dat is de reis zelf, als grootste leerschool!

wereldreis met kinderen, familie reis, emigreren
Welke andere reis accounts op Instagram volg je graag?

@travelwith.kids maken geweldige reizen met de kinderen in dezelfde leeftijd als onze kinderen. Ze hebben een hele mooie website waar ze ook andere inspirerende gezinnen een podium geven. 

@werelddoorkinderogen maken geweldige reizen met hun kinderen. Zo reisden ze met hun kinderen o.a. door Botswana en Namibië met een daktent! Wat een avontuur om dit als gezin te beleven 

@xenniaax maakten een schitterende rondreis door Scandinavië met hun dochtertje, ze gingen o.a. naar Zweden en IJsland. 

Volg de avonturen van dit reislustige gezin op @globedochters en op hun website

wereldreis, emigreren, kinderen, familie reis

  

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar blog