Na twee dagen wisten Arlette en Ward het: ''Bali wordt ons thuis''

Na twee dagen wisten Arlette en Ward het: ''Bali wordt ons thuis''

Hi, ik ben Arlette! Samen met mijn partner Ward heb ik 2 kinderen Boaz (5) en Luna (2). Reizen is onze grote passie en we zijn zojuist teruggekomen van een reis van 5 maanden door Azië.

Wanneer is het verlangen om rond te gaan reizen met het gezin begonnen?

Eigenlijk heb ik het reizen van kleins af aan al gehad. Programma’s zoals 3 op reis keek ik maar al te graag. Op mijn twintigste heb ik 4 weken vrijwilligerswerk gedaan in Zuid-Afrika op een lagere school. Destijds waren mijn ouders niet zo enthousiast en moest ik zelf het geld bij elkaar sprokkelen. Toen is voor mij het zaadje gepland om meer van de wereld te ontdekken en ook met mijn gezin. Toen Boaz 1,5 jaar was wilde we nog heel graag voor langere tijd vrijheid ervaren en nieuwe culturen en bezienswaardigheden zien, dus hebben we wederom gespaard en de stap gezet om voor een langere periode te reizen. Nu naar covid en de leerplicht van Boaz die in onze nek hing wilden we nogmaals de wereld ontdekken met ons gezin en de maximale vrijheid ervaren van niet werken maar bewust in het moment te leven.

Jullie hebben van januari – juni rondgereisd. Welke landen hebben jullie bezocht en welk land is het meest indrukwekkend en waarom?

We hebben onze reis gestart in Thailand en vanuit daar zijn we door gereisd naar de Filipijnen, Indonesië, Maleisië om vervolgens weer te eindigen in Indonesië. Wij vonden de stranden in de Filipijnen waanzinnig mooi, zo kraakhelder en witte stranden. Maar de jungle van Sumatra was de herinnering die het sterkst blijft, omdat we een jungle trekking hebben gedaan en toen orang oetangs hebben gezien. Dit was zo gaaf!! 

Jullie kinderen waren niet leerplichtig tijdens jullie reis. Hoe was het om 24//7 samen te zijn en hoe hebben jullie voor quality time samen gezorgd tijdens de reis?

Heel eerlijk was het soms zeker ook wel even pittig. Onze kinderen hebben wel de leeftijd dat je ze nog niet zelf kan laten gaan of laten spelen, dus je bent er wel de hele dag mee zoet. Maar we hebben wel balans gezocht in vrije momenten, dan wisselden we elkaar af. Ging Ward vissen of ik voor een massage. We hebben ook altijd een babyfoon met ver bereik, waardoor we ook de mogelijkheid hadden om een drankje te doen savonds bij het hotel of om de hoek. En op Bali hebben we ook een paar keer in nanny ingehuurd via een vriendin van ons die daar woont.

 

Jullie hebben tijdens jullie reis niet gewerkt, hoe hebben jullie dat ervaren? En hoe hebben jullie je rondreis bekostigd?

De vrijheid die we hebben ervaren door niet te werken was onbetaalbaar. De ultieme vrijheid om elke dag zelf je dagen in te delen was fantastisch. We hebben voorafgaand aan de reis veel gespaard en een klein deel van de overwaarde van onze woning opgenomen, zodat we ook zeker wisten dat we een buffer hadden bij thuiskomst.

Hoe is het voor jullie om nu weer terug te zijn in Nederland? 

Het verschil van Azië met Nederland is intens. Ik voel me verstikt in de maatschappij van alles moeten, veel ballen hooghouden en de ‘’rush’’ waar we dagelijks in zitten. Soms ben ik tot tranen verdrietig en heb ik er buikpijn van, omgekeerde heimwee noem ik het ook wel. Tuurlijk is het fijn om bij familie en vrienden te zijn, maar dit is niet meer de plek waar wij willen wonen.

Hoe ga je om met het gemis naar Bali?

We praten thuis veel over onze reis om de herinneringen levendig te houden en om onze toekomst zoveel mogelijk vorm te geven. We hebben het met Boaz over zijn nieuwe school en hoe het leven straks op Bali zal zijn voor de kinderen. Daarnaast volgen meerdere Instagram accounts van mensen die geëmigreerd zijn naar Bali en dat geeft ons ook goede hoop dat wij ook alles voor elkaar krijgen om ook die kant op te gaan. En het online contact met mede reizigers die dit verdriet herkennen wat het verdriet ook verzacht.

Jullie zijn van plan om volgend jaar definitief naar Bali te emigreren, zo leuk! Kun je daar wat meer over vertellen?

We gingen onze reis maken met het idee om te oriënteren waar we eventueel willen wonen en om te ervaren hoe het gaat met kleine kinderen om een langere periode van huis te zijn. Onze pijlen waren eigenlijk op Thailand gericht, omdat mijn man geadopteerd is in Thailand en dan ook eventueel een huis daar kunnen kopen. Maar we voelden nergens de echte ‘’wauw’’ factor. Tot we op Bali kwamen, na 2 dagen zeiden we tegen elkaar ‘’dit is het’’. Het voelt als thuiskomen, de mogelijkheden en faciliteiten en ook het aanbod qua internationaal onderwijs is groot. We zijn nu druk bezig om remote werk te vinden, wat toch nog best tegenvalt als je daar gericht naar zoekt. Onze hoop is om in januari 2024 in het vliegtuig te zitten naar Bali om in ieder geval 1 jaar daar te verblijven, maar eigenlijk weten we al wel dat dit veel langer gaat zijn.

 

Wat voor tip zou je willen geven aan lezers die ook heel graag hetzelfde avontuur aan willen gaan als jullie?

Volg je hart, want dan zit je goed. Er zijn veel mensen die meningen hebben, specifiek met kleine kinderen of kinderen met leerplicht. Maar je hebt maar 1 kans om het leven in te richten waar jij gelukkig van wordt, dus laat je nooit tegenhouden door een ander.

Welk ander Nederlands reis account op Instagram is voor jullie inspirerend en waarom?

1 account kiezen is onmogelijk. Maar ik heb 3 accounts die mij inspireren en ook via Instagram aan de andere kant van de wereld hebben ontmoet.

Dit zijn @wicked.family.travels, Sheila en Dennis en hun 2 kinderen Zola en Oz die een wereldreis van een jaar aan het maken zijn en ook al langere periodes hebben gereisd met de kinderen. Wij hebben elkaar dankzij Instagram ontmoet in Kuala Lumpur.

Dan hebben we Johan, Nina en Mera van @the.travelling.latjes, dit gezin is ook voor een jaar op reis en dan voornamelijk door Azië en wij hebben elkaar ontmoet in de Filipijnen.

En tot slot Catlin, Kai, Seth en Ella. Catlin van @cat_seth_ella is samen met haar zoontje Seth naar Bali geëmigreerd en heeft inmiddels een leuke nieuwe vriend een pasgeboren baby Ella. Wij hebben elkaar ontmoet op Bali en voor mij is zij een grote inspiratie bron om altijd je dromen te volgen.

Volg de avonturen van Arlette en haar gezin via @arlettekloppers!

Terug naar blog