Met een tiener verhuizen naar het mooie Bali!

Met een tiener verhuizen naar het mooie Bali!

Hi, wij zijn Dirk (47), Marcia (48) en Lieve (13)! 

Dirk en ik zijn lovers sinds het eindexamengala in 1994 van Zwijssen College Veghel, de school waar wij allebei op zaten. 
Getrouwd in 2002 en in 2010 kregen we samen onze dochter, Lieve. We komen uit Veghel, maar momenteel wonen we op Bali en we vinden het hier heel fijn! En wat wij nog meer fijn vinden:
in de natuur zijn, genieten van heerlijk eten, samen spelletjes doen, creatief bezig zijn, yoga, meditatie, lezen en nieuwe plekjes op Bali ontdekken.

Ik, Marcia, heb een bedrijf genaamd Oil up (www.oil-up.nl) waarbij ik volledig online werk. Dirk heeft 24 jaar gewerkt als docent lichamelijk opvoeding in het voortgezet tweetalig onderwijs. Hij is tevens Wim Hof Methode trainer, ademcoach, cacaoceremonie facilitator en familieopstellingen facilitator. Hij heeft een passie voor het helpen verbeteren van de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van anderen en hemzelf. 
Daarnaast is Dirk een enthousiaste hobbykok, die in een handomdraai een feestmaaltje op tafel tovert. Zo fijn! Lieve gaat hier op Bali naar een hele leuke school en zij houdt van dansen, koken, bakken, creatief bezig zijn en sinds kort ook ukelele spelen.


Jullie wonen nu tijdelijk op Bali, super leuk! Wanneer zijn jullie naar Bali gekomen en waar wonen jullie op Bali?
Wij zijn op 6 februari 2023 aangekomen op Bali. We wonen in Ubud, want Lieve’s school is ook in Ubud. 
Wat was voor jullie de grootste drijfveer om voor langere tijd op Bali te gaan wonen?
De grootste reden om te vertrekken was het welzijn van onze dochter, die heel ongelukkig werd in het Nederlandse (onderwijs)systeem tot lichamelijk klachten aan toe. En omdat zij niet gelukkig was, konden wij ook niet echt gelukkig zijn. Ik stond echt al een aantal jaar op standje ‘overleven’ i.v.m. Lieve die extra veel zorg en aandacht nodig had. We wilden dus onder de leerplicht uit en zijn ook uitgeschreven uit Nederland. Eenmaal op Bali wilden we eerst een school proberen en anders homeschooling gaan doen. Lieve zit hier nu op een school in Ubud en dat bevalt super goed. Daarnaast zijn wij hier al een paar keer op vakantie geweest en we zijn echt fan van Bali, dus toen we uit NL weg wilden, was Bali meteen één van de eerste opties om naar uit te wijken.

Hoe oud is Lieve? Hoe is het voor haar geweest om Nederland achter zich te laten?
Lieve is nu 13 jaar. Ze vond het best moeilijk om familie achter te laten, vooral oma en haar neefjes. Maar toen we eenmaal een tijdje hier waren, vond ze het zo fijn, dat ze hier wil blijven. Gelukkig is er Facetime en kunnen we op vakantie in Nederland of familie hier ontvangen.

Op welke school zit Lieve en waarom hebben jullie voor die school gekozen?
Lieve zit op Wood School Bali, een neohumanitstische school. Voordat we gingen verhuizen, zijn we een paar weken naar Bali gegaan om scholen te bezoeken en deze school vond ze het leukst en wij ook. Op deze school staat het welzijn van het kind en lief zijn voor elkaar echt voorop. Ze werken in kleine klasjes, zijn heel veel buiten en heel veel actief bezig zijn. Ze werken niet met toetsen en cijfers en de kinderen zitten maar weinig stil in de schoolbanken. Heel fijn!
Lieve heeft het nu enorm naar haar, maar dat was in het begin wel wennen toch? Heeft Lieve lang moeten wennen aan haar nieuwe school? 
Lieve vond het uiteraard wel even heel erg wennen, maar het viel ons op dat ze hier veel sneller gewend was dan bij een schoolswitch in Nederland. De voertaal op school is Engels en dat heeft ze mega snel opgepakt. Ze spreekt en leest nu na een paar maanden al heel goed Engels. Op school vindt ze het creatief bezig zijn het allerleukst. En ze vindt het fijn om veel buiten te zijn. Wat ze lastig vindt, is soms het gebrek aan structuur of als dingen ineens anders zijn dan ze gedacht had. Maar dat laatste is iets wat voor haar altijd al uitdagend is, dus dat heeft ze niet alleen op school.

Je man heeft zijn baan opgezegd in Nederland, maar jij wel werkt op Bali. Wat voor werk doe je precies en hoeveel uur per week werk je?
Ik run mijn bedrijf, Oil up (www.oil-up.nl), volledig online. Dat deed ik in Nederland ook al grotendeels online, dus wat dat betreft is er weinig veranderd. Alles draait gewoon door. Met Oil up is het mijn doel om anderen te inspireren om te kiezen voor een meer natuurlijke manier van leven. Ik laat zien hoe ze essentiële oliën kunnen toepassen op zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau. Ik laat ook zien welke producten zonder schadelijke stoffen je kunt gebruiken voor persoonlijke verzorging en in het huishouden om op die manier low-tox te leven.
Ook help ik anderen om hetzelfde werk te gaan doen als ik, zodat zij ook de mogelijkheid hebben om te werken en te leven op eigen voorwaarden en om meer vrijheid & geluk te ervaren.
Dirk werkt momenteel inderdaad niet, maar hij heeft onlangs zijn vergunning binnen, dus hij kan binnenkort ook workshops  en coaching gaan geven als hij dat wil (www.metdirk.nl). 

Is er vaak heimwee naar familie en vrienden in NL? Hoe gaan jullie daarmee om?
Behalve een aantal lievelingsmensen (familie/vrienden) is er niet veel dat we missen aan Nederland en we hebben dus ook alle drie geen heimwee gevoelens. Bali bevalt heel goed! Gelukkig kunnen we Facetimen met die lievelingsmensen en binnenkort gaan we voor 3,5 week naar NL op vakantie. Heel leuk om ze dan weer te zien!

Mijn ervaring is dat mensen die hier voor een aantal maanden wonen, uiteindelijk ook echt emigreren naar Bali. Hoe zit dat bij jullie? Blijven jullie of gaan jullie binnenkort weer terug naar Nederland?
We gingen met het idee dat we voor minimaal een jaar zouden gaan en dan zouden bekijken hoe het beviel. Maar na een paar weken was voor ons al duidelijk dat we voorlopig niet terug willen naar Nederland, dus we zitten voorlopig nog hier op Bali. En mochten we weggaan uit Bali, dan zouden wel wellicht naar een ander land in Europa gaan. Stel dat we over een paar jaar wel naar Nederland teruggaan, dan zal dat waarschijnlijk wel weer in onze oude woonplaats zijn, dicht bij de familie.

Wat vind je het allerfijnst aan wonen op Bali? En wat valt tegen?
We genieten heel erg van het klimaat, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten, de tropische natuur, snorkelen, de fijne school voor Lieve en de veelzijdigheid van het eiland. Heerlijk om het eiland te verkennen op de scooter. Oneindig vakantiegevoel!
Wat ons tegenvalt: zoveel zwerfvuil op straat, het drukke verkeer op sommige plekken, dingen regelen met Balinese instanties wat niet heel soepel gaat, het feit dat veel locals en toeristen uit sommige landen het heel normaal vinden om filmpjes te kijken op hun telefoon zonder oortjes en het geluid heel hard aan in restaurants, winkels op straat…. aaarrrgghhh! Wij zijn alle drie heel gevoelig voor veel (storend) geluid, dus dit is echt voor ons alle drie een irritatiepunt.

Welke drie andere reis accounts op Instagram zijn voor jou inspirerend en waarom? 
@humandesignouders Dit is niet per se een travel account, maar wel een account van iemand die in Ubud woont en werkt met Human Design en dat vind ik heel interessant en waardevol.

@dutchies_emigreren Leuk om de verhalen te lezen van anderen die naar het buitenland zijn vertrokken.

@boston_tribe_travels Deze kids zaten een tijdje bij Lieve op school in Ubud. Deze familie reist de hele wereld rond. Heel leuk om al die verschillende plekken te zien en ze geven ook fijne (budget) tips.

Volg de avonturen van dit leuke gezin op @marciahamelijnck!

 

  

  

 

 


 


Terug naar blog