Op (mini)pensioen met Sharon & Peer: "in totaal hebben we al 70 landen gezien"

Op (mini)pensioen met Sharon & Peer: "in totaal hebben we al 70 landen gezien"

Hi! Wij zijn Peer (36) en Sharon (34). Highschool lovers & adventure seekers, maar ook soms makelaar en (Frans) docent. Wij zijn sinds 2020 met minipensioen. Sindsdien vallen we van het ene avontuur in het andere avontuur en weten we dat dit avontuur voorlopig nog niet ophoudt. 

Hoe is het zo gekomen dat jullie zijn gaan reizen?

In 2018 hebben wij samen 7 maanden gereisd. Op dat moment hadden we ons appartement verhuurd in Den Bosch. Toen we terugkwamen in Nederland en beseften dat er niets was veranderd, stapten we letterlijk terug in ons oude leventje. Hoewel dit stadse leven heel fijn was, wilden we meer vrijheid, meer natuur en vooral voor onbepaalde tijd. Toen hebben we twee jaar full pull gewerkt en hebben we ervoor gekozen om alles te verkopen, te vertrekken en pas terug te komen wanneer wij de behoefte hebben om terug te gaan naar Nederland. 

 Hebben jullie alles verkocht in Nederland? Zo ja, hoe hebben jullie dat aangepakt?

Klopt, wij hebben alles verkocht in Nederland. Toen wij besloten om voor onbepaalde tijd op reis te gaan, onze banen hadden opgezegd en ons appartement wilden verkopen, kwam corona. Op dat moment wisten we eventjes niet zo goed wat we moesten doen. We hadden de situatie een tikkeltje verkeerd ingeschat en dachten dat dit snel over zou waaien. Echter hebben we het zover verkeerd ingeschat dat ons appartement toch verkocht werd en de tickets werden geboekt. Dat vliegtuig hebben we nooit kunnen nemen. Appartement verkocht, mega toffe banen opgezegd en corona over de hele wereld. What-the-fuck. Maar gelukkig zagen wij de ‘bright sight’ en lieten we ons niet beïnvloeden door het hele ‘je mag niet reizen’ verhaal. Hoezo mag je niet reizen als je je aan de regels houdt? En dat deden we. We hebben een Mercedes Sprinter gekocht, een camper ervan gemaakt en zijn vertrokken. We hebben ons aan alle regels gehouden en dit werkte als een tiet. De verkoop van ons appartement was financieel heel aantrekkelijk. Dit gaf kansen die we anders nooit zouden kunnen grijpen. Uiteraard was het heel vreemd en zelfs verdrietig om de sleuteloverdracht te doen. Ineens is iemand anders eigenaar van jouw plek, maar deze keuze was voor ons de beste keuze en dat is het nog steeds.

iran, pensioen, wereldreis, avontuur

Zijn jullie uitgeschreven uit Nederland?

De eerste 1,5 jaar van onze trip zijn wij niet uitgeschreven in Nederland. Ten eerste omdat de hele wereld in brand stond en we het een kapot slecht idee vonden om ‘nergens’ inwoner te zijn in die tijd. Ten tweede omdat we niet zo goed wisten waarom we ons wel zouden uitschrijven. Het zou ons niets extra’s brengen. De 8 maanden regel vanuit de gemeente vonden we niet zo spannend. Sinds vorig jaar zijn we wel uitgeschreven. Dit komt omdat we na bijna twee jaar reizen in Dubai terecht zijn gekomen en hier op dit moment aan het werk zijn. Hierdoor moesten we onszelf wel uitschrijven uit Nederland en inschrijven in de VAE.

Hoe verdienen jullie je inkomen tijdens het reizen?

Het eerste jaar deden we niks. Oke, we deden heel heel heel veel, maar niets wat geld opleverde ;). Daarna is Peer aan de slag gegaan als adviseur en makelaar op afstand en heeft nog een blauwe maandag geschreven voor Funda.nl. Sharon is aan de slag gegaan met diverse opdrachten voor middelbare scholen in Utrecht. Social Media, jaarboeken, gidsen schrijven etc.
Op dit moment werken we beiden fulltime in Dubai. Peer werkt bij een internationaal makelaarskantoor en Sharon werkt als Nederlands docent op verschillende internationale scholen.

wereldreis, pensioen, avontuur, uit de ratrace

Jullie wonen nu in Dubai? Hoe bevalt dat? En kun je wat meer vertellen over hoeveel jullie kwijt zijn aan vaste kosten per maand in Dubai?

Klopt. Sinds augustus 2022 wonen en werken we in Dubai. Wij zijn hier op een bizarre wijze terechtgekomen en hadden dit van zijn lang zal hij leven niet verwacht. Long story wat shorter: op Bali hebben wij iemand ontmoet die in Dubai werkt en woont. Een paar biertjes verder kwamen we erachter dat haar vriendin een nieuwe docent zocht voor verschillende internationale scholen. Zij stuurde mijn CV door en een paar weken later voerde Sharon sollicitatiegesprekken vanuit Frans Polynesië om de volgende maand te starten als docent in Dubai. We waren nog nooit in Dubai geweest en hadden werkelijk geen idee hoe het leven hier zou zijn, maar met de gedachte dat dit weleens een heel tof avontuurtje zou kunnen worden binnen ons avontuur, zijn we gegaan.
De eerste maanden waren pittig. Van een compleet vrij leven naar volle bak aan werk in de Dubai ‘Work hard play hard’ mentaliteit. Maar na een aantal maanden wennen leven we nu ons leven alsof het nooit anders was en kunnen we vertellen dat de Verenigde Arabische Emiraten zo anders is dan vooraf wordt gedacht. Het is echt een hele fijne plek om te wonen!

De vaste lasten in Dubai zijn best hoog. Voor ons appartement betalen we ongeveer €2400,- inclusief gas, water, licht en internet per maand. We hebben één auto gekocht en huren daarnaast één auto voor €550 per maand. Zonder auto kom je letterlijk nergens hier. Daarnaast geven we veel geld uit aan eten en uiteten gaan. En dat kun je zo duur maken als je zelf wil. Nu vinden we het heerlijk om veel nieuwe restaurantjes te proberen, bestellen gemiddeld 4x per week eten en kennen we bijna alle koffietentjes in stad, maar je zult ons nooit een fles champagne van honderden euro’s kapot zien klappen in een bar zoals vele anderen.Bouw je in een stad als Dubai waar ik het idee heb dat het vooral veel werken is, snel een sociaal netwerk aan vrienden op? En zijn er veel Nederlanders?

Dit ligt ook helemaal aan jezelf. Je kunt hier ontzettend snel een sociaal netwerk opbouwen. In de eerste maanden hadden wij hier niet echt behoefte aan. Het was zo druk qua werk en we kwamen uit een reisleven waarin we 24/7 samen waren. Het was dus ook mega wennen om elkaar zo ‘weinig’ te zien. De tijd die we in de weekenden hadden, wilden we heel graag samen besteden. Maar ook daarin komt natuurlijk steeds meer ruimte en hebben we er ondertussen leuke, nieuwe vrienden bij. Nederlanders, Engelsen, Italianen, maar helaas (nog) geen locals.

wereldreis, uit de ratrace, pensioen, reizen, avontuur

Hoeveel landen hebben jullie in totaal gezien en welk land is jullie het meest bijgebleven en waarom?

Welk land? Als in enkelvoud? Dit wordt de moeilijkste vraag in deze rij! Wij hebben 70 landen gezien waarvan er heel veel landen ons zijn bijgebleven. We willen het liefst minimaal 10 landen toelichten, maar we weten niet hoe streng jullie zijn ;). Als we er echt maar één mogen kiezen is het Iran. De cultuur, de gastvrijheid, de architectuur, de kloof tussen de regering en de bevolking, de natuur. Dit land is echt magisch. Nooit eerder waren we in een land waar de gastvrijheid zo hoog was, waar de mensen zo geïnteresseerd waren en waar we zoveel hebben geleerd. 

wereldreis, avontuur, uit de ratrace

Heb je weleens voor grote uitdagingen gestaan tijdens het reizen? Zo ja, kun je daar wat meer over vertellen en hoe zijn jullie daar mee omgegaan?

We hebben ontzettend veel uitdagingen gehad. We zijn overvallen in Brazilië. We zijn onze paspoorten kwijtgeraakt in Madagaskar. We hebben de hele coronaperiode gereisd wat heel veel uitdagingen met zich mee heeft gebracht qua vaccinaties, lockdowns, testen (wij hebben serieus meer dan €2000 uitgegeven aan die focking PCR testen). We zijn met onze camper naar Lapland gereden in de winter waardoor we nachten in de bus hebben geslapen met min 31,5 graden. We hebben drie dagen vastgestaan in een sneeuwstorm op de grens van Zweden en Noorwegen in onze bus. We hebben onszelf klemvast gereden op de Faeröer eilanden; wederom door een sneeuwstorm, in een sneeuwbank waar we niet meer uitkwamen. We hebben 2 weken zonder airco geleefd in ons appartement in Dubai omdat we deze nog niet konden aansluiten omdat het visum nog niet rond was. Hierbij is het van groot belang om te weten dat het hier toen 47 graden was en dit sowieso tot uitdagingen behoort. Met alles wat we meemaken proberen we constant terug te vallen op onze eigen lievelingsuitspraak; “why worry”. Dit staat niet alleen op onze keukendeur in de camper, maar heeft ons in veel situaties echt anders doen omgaan met bepaalde gebeurtenissen. 

Do you have a problem in life? No? Then why worry? 

Do you have a problem in life? Yes? Can you do something about it? Yes? Then why worry?

Do hou have a problem in life? Yes? Can you do something about it? No? Then why worry?

pensioen, avontuur, wereldreis

Hebben jullie nog leuke reisplannen voor de toekomst gepland staan?

Absoluut! We zijn in 2020 vertrokken waarbij we eerst 1,5 jaar in onze bus Hamza hebben gereisd en gewoond. Daarna zijn we een half jaar gaan backpacken. Vervolgens zijn we in Dubai beland, waar het ondertussen 2023 is. Na 1,5 jaar wonen en werken in Dubai gaan we weer op pad. We willen eerst onze auto met daktent naar Nederland rijden vanuit hier. Via Oman, Saudi-Arabië, Qatar, Bahrein, Koeweit, Jordanië, Israël en vanuit hier de boot richting Turkije. Dit zal een maand of 5 zijn, waardoor we alweer halverwege 2024 zullen zijn. Daarna zitten er nog genoeg plannen in de pijplijn, maar daar wachten we nog maar even mee om die te delen.

op wereldreis, pensioen, avontuur, uit de ratrace

Welke drie andere reis accounts op Instagram zijn voor jullie inspirerend en waarom?

Poohh. Wederom zoveel accounts die ons inspireren. Wij zijn sowieso die hard fan van vanlife en overland accounts die ons keihard inspireren: @reisstel @busleven @charline.overlanding @nextmeridian.expeditie @camperbenn @vanverhalen @ellaandgeerttraveltheworld.

Maar voor de verandering zullen we drie compleet andere accounts toelichten die ons inspireren op een hele andere manier.

@jaimyvanenburg – wij kennen niemand die zo positief in het leven staat als Jaimy. Zij weet alles, maar dan ook alles om te zetten naar iets positiefs. Zelfs een dubbele longtransplantatie. 

@whatifwefly_ - reizen en werken over de hele wereld. Traag als dikke stronten, waardoor ze de landen écht leren kennen.

@travelwithmelon – woont op Madeira met haar boy en hond nadat ze op vele andere toffe plekken in Europa werkte en organiseert op dit moment mega toffe workations.

Bonusvraag van Ronald: Stel jullie tijdreizen naar de Middeleeuwen en moeten een zwaardgevecht houden. Wie wint er en waarom?

Easy: Sharon! Sharon begint te kietelen. Peer moet lachen. Sha pakt zwaard af van Peer. Sha heeft twee zwaarden. Peer heeft niets meer. Let the game begin…

Volg de avonturen van Peer en Sharon op @minipensioen!


 

 

Terug naar blog